Benedicte gjør som hun vil

Avisartikler Telemarksavisa (NTB)

Desember

– Nå er jeg ferdig med alt, med å betale gjeld og være snill, så nå kan jeg gjøre hva jeg vil, sier Benedicte Adrian.

Med glimt i øyet er hun på en snartur til Oslo fra hjemmet i Sør-Frankrike. For nær 30 år etter at Benedicte (45) sang seg inn i norsk musikkhistorie som en av Dollie de Luxe'ne, debuterer hun en grå novemberdag som soloartist med julealbumet «Desember», der stemningen er varm, rød og julete.

– Jeg sa «nei» først, da de tre produsentene tok kontakt og lurte på om jeg ville lage en juleplate sammen med dem. I mange år har jeg jo hatt stående tilbud fra flere av de store plateselskapene dersom jeg var interessert i en juleplate. Men så gikk jeg i tenkeboksen, sier Benedicte Adrian med et smil.

Foran henne på bordet ligger det håndgripelige resultatet. Et album der hun synger på intet færre enn fire språk – norsk, engelsk, fransk og latin, har med seg de to barna på én låt, og har skrevet flere av sangene selv.

 

Tok med barna

For Benedicte Adrian skriver stadig musikk, selv om opptil flere forsøk på solodebut har strandet før. Det trekker hun litt fransk på skuldrene av, hevder hun er litt av en fatalist som tror det som skal skje, det skjer dersom det er meningen.

– Jeg har et personlig forhold til alle sangene. Det jeg ønsker, er å lage en stemning... snike meg opp til lytteren, og gjøre det litt intimt, fastslår hun.

Helt hennes egen er «Touched By An Angel», som hun kaller en julesang i Disney-ånd. Helt i den andre enden er musikken hun satte til «Kyrie», en av de latinske messetekstene hun elsker fordi «det er så mystisk, så stort».

På barnesangen «Le Manege» har hun med seg barna på 6 og 8 år, mens hun gjør sangen vi kjenner som «O Helga Natt» på originalspråket fransk, «Cantique de Noel».

– Da jeg tenkte på sangene som skulle med, så dukket Jan Werner opp i hodet mitt og sa at det ikke er noen juleplate uten at «Deilig er jorden» er med. Så jeg laget mitt eget omkved til den, som går mellom versene, og tok den med, sier Benedicte Adrian, som julekonsertturnerte med den avdøde mestersangeren to år på rad, og nå bruker samme produsentteam, NewClear Sound, som han gjorde.

 

Synger for armeen

Selv om Benedicte Adrian fant kjærligheten i franske Gauthier og flyttet til hans hjemland, har hun alltid holdt kontakten med hjemlandet også musikalsk. Idol-dommerverv, dubbing av Disney-filmer, juleturneer, forestillinger, og tidligere i år var hun og hennes gamle makker Ingrid Bjørnov involvert i den nye «Which Witch»-oppsetningen i Oslo.

Snart blir hun å høre i Frelsesarmeens julekonsert, hennes eneste opptreden i kjølvannet av platen. For det å spille inn platen betegner hun som «et kjempeløft», som tok hele året.

– Selv om jeg har fått meg et privatliv et annet sted i mellomtiden, så har jeg vært med på ting. Jeg har tatt én ting av gangen. Nå føltes en plate riktig, det var en god ting å gjøre, noe jeg kunne vokse på. Jeg har flere plater i hodet, nå er det mer tid til «meg» siden barna er blitt større, sier Adrian til NTB.

 

Bedre med årene

Hun smiler litt når hun betegner plateinnholdet som «litt av hvert, for det er meg».

– Det finnes et publikum som faller mellom alle stoler. Jeg har en fortid som jeg kan bruke til mitt beste. Og det er jo artister på min alder som selger plater i dag, sier hun.

Da hun denne uken var med på opptakene til «Senkveld med Thomas og Harald», var en av de andre gjestene Satyricon-vokalist Sigurd «Satyr» Wongraven. Synlig kry, forteller hun:

– Han hadde vært og sett «Which Witch» i Holmenkollen i 1994, og skrøt av oss. Og så sa han at vi ble bedre og bedre med årene (ANB-NTB)!

 

Kilde: www.ta.no

Les mer om «Desember» fra Benedicte Adrian