Hilde Heltberg

Hilde Heltberg

Hilde Heltberg var vokalist, gitarist og komponist fra Oslo , født 30.09.1959, død 04.09.2011. Heltberg startet sin karriere i en talentkonkurranse sent på 70-tallet hvor Stein Ove Berg var dommer. Av ham lærte hun mye om både det å være artist, og ikke minst vokalteknikk. Hun har hatt mange musikalske forbilder opp gjennom årene, men tre kvinnelige artister har alltid stått i sentrum: Dolly Parton, Emmylou Harris og Linda Ronstadt.

Det første bandet Heltberg spilte med, på slutten av 70-tallet, het Uncle John's Band. I 1982 begynte hun i bandet X-tra, sammen med bl.a. Trond Granlund, og var med der nesten et år, men hun sluttet før albuminnspillingen begynte.

Hennes første soloalbum kom i 1982, en LP som var produsert av Tore Syvertsen. Resultatet var et velprodusert popalbum, skjønt det kanskje ikke var helt representativt for Heltberg. Et av hennes desiderte hjertebarn er albumet På bare bein fra 1983. Produsent var Jonas Fjeld, og hun fikk musikalsk backing av Jonas Fjeld Band. I denne perioden utga hun også en del singler, og i 1984 kom samlealbumet Du & jeg. Året etter, i 1985, ga hun ut albumet Noe vi deler. I 1991 ga hun ut sitt første engelskspråklige album, Girls don't, før hun igjen kom med et med norske tekster i 1997, Blant Konger og lus. Produsent var Marius Müller, et samarbeid som Hilde satte veldig høyt. I 2004 kom Don't Come Closer med bare engelske tekster, og i 2009 ble det på norsk igjen med Elske Fritt.

Hun deltok i Melodi Grand Prix i 1980, 1984 og 1985, og komponerte låta «If» som Leif Anders Wentzel framførte i 2000.

I 1986 var hun med i Ole Paus-revyen Daba daba – Visst vokser det negre i Mjøsa, Kid.

Duetter har vært en del av hennes karriere, i 1983 kom den aller første; «Rett sida om grensen» med svensken Örjan Englund. Senere ble det flere samarbeidspartnere, bl.a. Paal Flaata fra Midnight Choir, Henning Kvitnes, Jonas Fjeld, Lars Håvard Haugen fra Hellbillies og Ulf Lundell.

Heltberg skrev all musikken på Kari Ivelands album Vektløs fra 2002.

Helt på tampen av 2004 laget Iveland en tekst til en forbønnsgudstjeneste i forbindelse med flomkatastrofen i Sørøst-Asia. Hun ba Heltberg skrive melodi, og låten «Hvorfor er det stille nå» er tilgjengelig på Internett.

I 2006 lå Hilde og Frelsesarmeens territorale hornorkester 20 uker på Norsktoppen med «Mitt hjerte er ditt». Flesteparten av ukene på førsteplass!

I 2008 inviterte Norgesglasset i NRK P1 lytterne til å sende inn sine historier. Blant over 200 innsendte bidrag valgte så 11 av Norges fremste artister ut hver sin historie, satte tekst og melodi til og gikk i studio med produsent Lars Håvard Haugen. Hilde Heltberg & Kari Iveland bidro med "Hvem er jeg når musikken har stanset".

Hilde var også med i trioen Queen Bees sammen med Anita Skorgan og Rita Eriksen.

Hilde Heltberg og Kari Iveland fikk Edvard-prisen i 2002 for sangen "Med tiden" innspilt av Anita Skorgan, på hennes album "Gull".
Fly som en stein (2003) med tekster av Geirr Lystrup og musikk av Hege Rimestad der Hilde bidro med sang fikk Spellemannprisen for beste barneplate det året.

Utgivelser