«Desember»
Artist: Benedicte Adrian · Utgitt: 17.11-2008

Desember Benedicte Adrian

Desember er Benedicte Adrians solodebut. Albumet er produsert av Newclear Sound, og består av både nyskrevne låter og 1800-tallsmelodier i ny drakt. Benedicte har ønsket å lage en juleplate uten de tradisjonelle julebjellene, dette er derfor blitt et vinteralbum med smak av jul.

Anført av singelen The loneliest night of december er dette blitt et fantastisk helstøpt og velklingende album, med låter både i norsk, engelsk, fransk og latin språkdrakt.

Her forteller Benedicte Adrian selv om hvilket forhold hun har til de ulike sangene på juleplaten "Desember":

 • KYRIE
  Se i nåde til oss. Jeg elsker å lage melodi til latinske messetekster. Så mystisk. Så stort.
 • THE LONELIEST NIGHT OF DECEMBER
  Ensomheten er aldri så tung å bære som akkurat i feststemte desember... Dette er den første sangen jeg har komponert i samarbeide med mine tre produsenter på dette albumet. Jeg håper det ikke blir den siste.
 • GOD REST YE MERRY, GENTLEMEN
  Uhøytidelig og fengende melodi. Teksten er en av de eldste julesangene som er bevart. Antakelig fra 1400-tallet. Den første sangen vi spilte inn til dette albumet, og den siste vi gjorde ferdig. De enkleste er ofte det vanskeligste.
 • CANTIQUE DE NOEL
  25. desember 1914 er det våpenhvile ved fronten Frankrike/Tyskland. En fransk soldat reiser seg opp og synger Adams julesang., eller "O helga natt", som vi best kjenner den som i Norge. De som var der har aldri kunnet glemme dette øyeblikket. Uten akkompagnement, helt enkelt og rett fram. Så lett å forstå. Vi vil ha fred.
 • DET ØNSKER JEG MEG (GOD JUL)
  Teksten sier vel alt. Hva er en god jul for deg?
 • LE MANEGE
  Livet er som en tur på karusell. Jeg synger på originalspråket, men har valgt å la barna mine synge med meg. Det gir sangen et slags julepreg. Den bare måtte med.
 • MIDT I HÅRDEST VINTER
  Til minne om Svein Møller. Opptak til Nordstrand kirkekor. Dirigenten ble brått revet bort. 4 barn mistet sin pappa, og min kjære skolevenninne fra gymnaset mistet sin mann. Takk til koret for tillatelse til å bruke dette opptaket. Min stemme er lagt til i ettertid.
 • TOUCHED BY AN ANGEL
  Jeg fikk lyst til å skrive en julesang i en slags Disney-ånd. Mysteriet er så ufattelig. Hva med Josef?
 • WALKING IN THE AIR
  Dette er sangen som gjorde at jeg ville lage en juleplate. Det finnes ennå sanger og stemninger som ikke er oppbrukte. Denne er overjordisk.
 • DEILIG ER JORDEN
  Min avdøde kollega, Jan Werner Danielsen, lærte meg at ingen julekonsert er komplett uten denne sangen. Med all respekt har jeg dristet meg til å lage et nytt omkved som et slags refreng.
 • HARK! THE HERALD ANGELS SING
  Som sopran er dette en av de mest tilfredsstillende julesangene å synge. Englene kan ikke bare ha sunget, de må nærmest ha ropt ut det glade budskap!
 • BENEDICTUS
  Trond Hallstein Moe fant denne sangen til meg. Jeg heter tross alt Benedicte. Den velsignede. Rock og opera er min egen vri. 

Låtoversikt Desember

 Nr.TittelTid
1KyrieMusikk: Benedicte Adrian04:32
2The Lonliest Night Of DecemberMusikk: Ole Henrik Antonsen, Tom-Steinar Hanssen, Lars Aass, Benedicte Adrian03:41
3God Rest Ye Merry, GentlemenMusikk: Trad02:41
4Cantique De Noel (O Helga Natt)Musikk: Adolphe Charles Adam03:51
5Det Jeg Ønsker MegMusikk: Benedicte Adrian03:26
6Le ManegeMusikk: Stanislas Renoult03:50
7Midt I Hårdest VinterMusikk: Gustav Holst03:57
8Touched By An AngelMusikk: Benedicte Adrian03:00
9Walking In The AirMusikk: Howard Blake03:42
10Deilig Er JordenMusikk: Trad00:00
11Hark! The Herald Angels SingMusikk: Felix Mendelssohn03:17
12BenedictusMusikk: Camille Saint-Saëns03:27

«Desember» i media

Plateanmeldelser 04.12.08 Ringsaker Blad Terningkast 1

Ikke trykkfeil for gledelig. Når Benedicte (45) fra Dollie deLuxe omsider solodebuterer, gjør hun det med juleplate, og det kunne neppe gått verre. Det meste låter glatt, pregløst, pompøst og forutsigbart, samme om hun synger på norsk, engelsk, fransk eller latin. Hun synger flatt og kjedelig og har trøbbel når hun skal opp i toneleiet. Aldri har noen ødelagt «Deilig er jorden» så brutalt. TIL: En som bare liker bakgrunnsmusikk.

Plateanmeldelser 02.12.08 Dagsavisen Terningkast 1

Man kan si mye pent om Benedicte Adrian, men ikke om denne plata. For dette er på mange måter moderne juleplater på sitt verste. Her er det ikke det musikalske som teller, men det å ha et kjent fjes på omslaget. Hun tilfører ikke det klassiske julematerialet noe som helst, bortsett fra å vise at hun klarer å synge det – pent, men flatt og underlig kraftløst. Når hun prøver å gjøre egne vrier, for eksempel på «Deilig er jorden», med romklang-gitarer og sånne «irske» fløyter, skulle man heller øns

Sprikende jul

Plateanmeldelser 02.12.08 Aftenposten Terningkast 3

Prøver alt på én gang.

Plateanmeldelser 26.11.08 VG Terningkast 4

Hun har selv vært med på å skrive fire av sangene på albumet. Her viser Adrian sin store stemmeprakt, og vi får høre Benedicte Adrian synge både på fransk, norsk, engelsk og latin. Vakkert, vakkert! Albumet er ikke noen tradisjonell juleplate, med en mørketidsplate med noen julesanger. Blant de kjente julesangene er «Deilig er jorden, i en litt annen versjon med et nytt refreng, en fransk versjon av «O helga natt» og den britiske «Hark, the herald angels sing». Benedicte har også med sine barn

Godkjent

Plateanmeldelser 25.11.08 Bergensavisen Terningkast 4

Benedicte Adrians første soloalbum ble en juleplate.

Benedicte gjør som hun vil

Avisartikler 20.11.08 Telemarksavisa (NTB)

– Nå er jeg ferdig med alt, med å betale gjeld og være snill, så nå kan jeg gjøre hva jeg vil, sier Benedicte Adrian.

Benedicte Adrian - Desember

Plateanmeldelser 19.11.08 Musikkavisen

Etter 30 år som artist kommer nå Benedicte Adrian endelig med sitt første solo-album i form av en juleplate. Denne dama har en allsidig bakgrunn blant annet fra Dollie DeLuxe og musikalen Whitch Whitch. Nå står hun for første gang på egne ben.

Kompetent, men til tider sjelløst.

Plateanmeldelser 19.11.08 Dagbladet Terningkast 3

Det er en kjensgjerning at selv den beste juleplata har en begrenset - om enn intens - levetid. Skal den vare adventstida ut, og i tillegg være aktuell til neste år, må den inneholde mer enn pretensjoner, mer enn bare tekster om jul. Stemning blir det først når ordene formidles med innlevelse, i en passende innpakning. Som julesangfortolker har man to muligheter: Man kan enten hvile seg på den sakralt høytidelige tradisjonen eller satse på å være varm, nær og hjemmekjær.