Side 2: Gode minner

Plateanmeldelser Nettavisen Side 2 Terningkast 4

Musikalske Minner

Harald Heide-Steen jr. har vært en del av min og mange andres oppvekst. Her gir han alle sine beundrere enda mer påfyll av evige minner.

Jeg kan med hånda på hjertet si at ingen har fått meg til å le – ja, faktisk ofte skrike av latter – så mye og så ofte som Harald Heide-Steen jr. Den dag i dag hender det både titt og både ofte at cdene med alle Heide-Steens utrolige figurer blir funnet fram – hans sans for timing, snert og musikalitet er på et nivå ingen andre humorister er i nærheten av. Jeg er sikker på at Heide-Steen er den første til å gi hans enorme interesse for jazz mye av ”æren” for hans genialitet.

På 60-tallet produserte Heide-Steen legendariske konserter for NRK med jazzens superstjerner som Thelonious Monk - konserter og produksjoner som går sin seiersgang på DVD fortsatt og som omtales med voldsom respekt i verdens ypperste jazztidsskrift. Det var tydelig at det var en jazzmann som hadde regien.

Harald Heide-Steen jr. har alltid – til og med før han opplevde John Coltrane og Miles Davis sammen i New York i 1955 – hatt en enorm respekt for jazz og musikanter. Hans verbale uttrykk, slik de fleste kjenner det, er verbaljazz av aller beste merke og kunne ikke ha sett dagens lys uten hans enorme kunnskap om og respekt for jazz som uttrykksform.

Den siste tida har Heide-Steen vært alvorlig sjuk. Han går gjennom tøffe behandlinger for lungekreft – derfor har han brukt arbeidstittelen lungekraft på dette prosjektet! Hans gode venn Svenn Erik Kristoffersen – musikalsk leder ved Det Norske Teatret – hadde ideen til innspillinga og heldigvis syntes Heide-Steen det var en god tanke. Sjefen sier sjøl at plata kanskje hadde blitt bedre om den hadde blitt spilt inn for et års tid siden – han mener han hadde mer stemmemateriale og tæl – men tilføyer at en gang måtte jo bli den siste!!!!!

Sammen med et kremlag med Rune Arnesen på trommer, Hallgrim Bratberg på gitar, Bjørn Kjellemyr på bass og Kristoffersen på piano, får vi høyst personlige versjoner av noen av Heide-Steens favoritt-standardlåter samt ei ganske så ukjent Olle Adolphson-vise og barnevisa ”So ro Lillemann” som Heide-Steen sang barna sine i søvn med.

Ekstra flott blir dette på ”My Romance” og ”Bewitched, Bothered and Bewildered” der far synger duett med barna sine, Tiril og Frikk Heide-Steen. De har så definitivt gått i sin fars hippe fotspor – de har mye jazz i seg og synger tøft og vakkert.

Når så Knut Borge – en annen stor verbaljazzer – har skrevet intervjuet med Heide-Steen på en elektrisk IBM-maskin med kulehode og rettetast – sistnevnte ute av funksjon under utskrivinga – så er skrivefeilene noe så voldsomt i Heide-Steen og Borges ånd.

Denne musikalske hilsenen fra Harald Heide-Steen jr. kommer til å innta en hedersplass i heimen – sammen med all den andre jazzen han har gitt oss gjennom et fantastisk liv og karriere. O hildrande du!

Kilde: www.side2.no

Les mer om «Musikalske Minner» fra Harald Heide-Steen jr.