Verdens dårligste juleplate

Plateanmeldelser Side 2 - TV2 Nettavisen Terningkast 1

Frelsesarmeens juleplate

Her er juleplaten du ikke engang kjøper til din verste fiende.

NB! Vi advarer på forhånd om at anmeldelsen inneholder til dels sterkt språk.

Det er en forestilling om at gode rockere kommer til helvete, noe som igjen betyr at det bokstavelig talt vil være et helvetes bra band som spiller der man egentlig skal få straff. Jeg tror det er slik at det er de aller verste musikerne som eventuelt kommer til helvete, om man tror på himmel og helvete og slik.

Aller mest tror jeg at D.D.E. spiller denne juleplaten der nede blant helvetes flammer. Dag etter dag, time etter time, minutt for minutt. Verre straff kan jeg knapt forestille meg.

Nei, dette er ikke ren ondskap. Det er en dyptfølt mening. Her tar ikke bare D.D.E. og pisser på mine personlige julefavoritter. De kommer også med en del egne «julesanger» som også driter på jula rent generelt. Vi skal forklare.

I utgangspunktet er ikke D.D.E. min favoritt. Jeg skal ærlig innrømme det, men jeg tåler å høre på festfavoritter som «Rumpa mi» eller «Det går likar no.» Er man full nok så er D.D.E. ganske gøy. Likevel vil jeg aldri bli full nok til å klare svelge det følgende:

«God jul og skål for ungen
Som kom for å berge min sjel»

I utlandet, det engelskspråklige sådan, har man et utsagn som heter «in bad taste» - og sangen «God jul og skål for ungen» er uansett hva låtskriver Frode Viken måtte ha ment nettopp det. Likevel skal jeg innrømme at D.D.E. er best på sine egne sanger på denne platen. «Himmel og jord møtes i en stall» er en ok sang, og «Pilgrimsnatt» er også grei nok. Dessverre blir det veldig feil både på forannevnte sang og på «Du va itj faren hans»:

«Der ble gut’n født i stjerneglans
Men de va itj du som va faren hans»

Unnskyld uttrykket: Hva i helvete tenkte man på nå man skrev dette? Vi kan såpass med bibelhistorie at vi vet at snekkeren ikke var faren, men hva i svarteste innerste skog er poenget med å gjøre det til hovedgreia i en sang?

Det er sikkert en norsk tradisjon å skåle for unger, og den er fin nok den – men hva er poenget med å ha med en oppfordring til drikking på en plate som går til inntekt for de som tar seg av de som har det ille, hvorav mange har problemer nettopp på grunn av alkohol?

Ok, greit nok – hva så med trakteringen av klassikerne? Jo, her får du trønderballadeversjoner av Alf Prøysens «Romjulsdrøm» og «Julekveldsvisa.» Det hadde muligens vært ok nok om du aldri noen gang hadde hørt noen andre versjoner. Det samme kan sies om D.D.E.s versjoner av «Hellige natt» (O Helga natt), og den rett og slett gjennomført forferdelige «Mæ og Tromma mi» (Little Drummer Boy).

Det hele topper seg i «Deilig er jorden» - stort verre kan det neppe gjøres. Dette er parodier på originalene, rene radbrekkinger og mangler totalt det vakre disse sangene innehar i tusen andre versjoner.

Bjarne og kompani – dere fungerer greit når dere lager festrock og drar i gang et skikkelig dragspel. Her blir det bare feil, feil, feil. Her er mine barndoms julefavoritter redusert til en brøkdel av hva de egentlig er.

Hvis du er fan av D.D.E. kan det være at du synes dette er greit nok, men faktisk – jeg betviler også det. Gi heller litt ekstra penger til Frelsesarmeen på en annen måte (klikk her for å gi dem penger). Deres egne orkestre er mye bedre enn dette. Denne platen bør brenne et visst sted.

Kanskje like greit avlyste juleturneen.

Kilde: pub.tv2.no

Les mer om «Frelsesarmeens juleplate» fra D.D.E.