- Pinlig for barna å være med

Avisartikler Seher.no

Desember

Benedicte Adrian fikk Alexia (6) og Victor (8) noe motvillig med på juleplata.

- Barna syntes at det var pinlig å være med. Kledelig pinlig. De var ikke klare for å bli dyttet frem som sangstjerner, ler Benedicte Adrian (45).

For første gang har hun gitt ut et soloalbum, julealbumet Desember.

På et av sporene, "La Manege", synger barna Alexia (6) og Viktor (8) sammen med mamma.

- "Le Manege" er jo fransk for "karusell". Jula er jo en karusell. Da jeg hørte sangen, følte jeg at jeg hørte barnestemmer i sangen, og bestemte meg for å ha det med. Og da var det jo ganske praktisk å ha barna tilgjengelige, ler Adrian overfor Seher.no.

Hun forteller at Alexia og Viktor begynner å bli to bestemte barn.

- De er ganske klare på at de ikke skal være sangstjerner. Da jeg tok dem med på "Marcus og Julie", en oppsetning Ingrid Bjørnov og jeg komponerte musikken til, ville ei avis ta bilder av hele familien - og de nektet å være med! sier hun.

Og:

- Jeg måtte bestikke dem litt og si at vi kunne gå en tur i lekebutikken etterpå, og da stilte de opp. Det var en grei finte, ler Benedicte.

Juleplate for viderekomne
Adrian sier at "Desember" er plata for dem som trenger litt næring i sjela og trøst i juletiden. For er det noen som mener at desember er en slitsom måned, så er det denne kvinnen.

- Dette er ei annerledes plate, jeg vil si at det er ei juleplate for viderekomne. Jeg synes at jula lett kan bli litt masete, så dette er plata for dem som er litt lei høytiden. Jeg har hentet frem sanger folk kanskje ikke kjenner, og synger på både latin og fransk og engelsk, forteller hun.

Artistveteranen forteller at hun mener at jula er en fryktelig stiv høytid.

- Den blir gjennomsyret av svette og anstrengthet, og alle føler at de må late som om de er glade. Selv finner jeg ikke roen før 2. juledag. Det er etter julaften at julefreden senker seg hos meg.

Plate på egne premisser
Det skulle bli julefreden som fikk Benedicte til å bestemme seg for å lage plata.

- Jeg har vært på god vei til å lage soloplater før, men det har alltid skjedd noe som gjorde at planene ble droppet. Jeg har blitt spurt flere ganger om å lage ei juleplate, og sagt "Nei, takk!" alle gangene utenom nå. Jeg satt der i begynnelsen av januar i år, full av julefred, og tenkte at det ikke var så verst. Så jeg bestemte meg for å lage albumet - men på mine egne premisser.

Det var sangen "Walking in the air", som er med i animasjonsfilmen "Snowman Walking", som fikk Adrian til å sette i gang med hele prosjektet.

- Sangen er bare så mystisk og magisk. Den bare måtte bli med, sier hun.

- Faller mellom begge stoler
"Benedicte Adrian er en ytterst kompetent vokalist, men i forsøket på å være begge deler, faller hun midt mellom de to stolene. Utvalget er variert og består av både gammelt og nytt, på norsk, engelsk, fransk og latin, men framføringene er sterile og overflatiske. Symptomatisk nok er avslappede "Le Manege", med barna Viktor og Alexia som korister, og nedstrippede "Midt i hårdest vinter" platas to beste spor", skriver Dagbladet i sin anmeldelse av plata.

Les hele anmeldelsen her!

Avisa har gitt "Desember" terningkast tre - mens Platekompaniet har satt plata på sin Topp 10-liste.

- Det er vanskelig å få høy score på en juleplate, men hvis en leser anmeldelsen er teksten fint og korrekt skrevet. Jeg ville lage en annerledes juleplate, og da får en forskjellig mottakelse, slik som i dette tilfellet, sier hun.

Alene for første gang
Å være alene om ei plate for aller første gang, er nytt og spennende for Benedicte, som vært med på 12 Dollie de Luxe-plater og over 30 andre plater.

- Jeg har vært forberedt på dette hele året. Jeg har tre veldig flinke makkere (produsentteamet New Clear Sound, journ.anm) med meg, så jeg føler meg ikke helt alene. Dette er allikevel nytt for meg, men jeg følte at det var på tide å prøve seg litt solo - å lage ei plate alene, sier hun.

Men mens mange andre artister legger ut på en real turné etter å ha gitt ut et julealbum, har Adrian ingen planer om å slite seg ut etter lanseringen.

Alt blondinen skal gjøre, er å spille under Frelsesarmeens julekonsert i Oslo Konserthus 30. november.

- Jeg hadde lyst til å lage en gjennomtenkt plate, og hadde ikke lyst til å administrere en juleturné i tillegg. Det ville vært veldig stressende. Jeg kommer til å spille på noen lukkede arrangementer, men jeg har ikke noe hastverk med å spille konserter akkurat nå.

Gjør comeback i Idol?
I fjor var Adrian å se som Idol-dommer på TV 2. Kommer hun til å dukke opp igjen i programmet hvis det blir en ny runde?

- Jeg skal ikke utelukke det helt. Jeg hadde det veldig gøy, og fikk være dommer på mine egne premisser. Idol 2007 ble jo en gedigen seersuksess med det største seerantallet noen gang, og det blir vanskelig å toppe, sier hun.

Og legger til:

- Jeg må jo innrømme at det å være dommer i Idol tok mye tid, men hvis jeg blir spurt igjen.... Så kommer jeg nok til å tenke på det. Vi får se. Alt til sin tid, avslutter Benedicte.

Kilde: www.seher.no

Les mer om «Desember» fra Benedicte Adrian