Helstøpt julelevering

Plateanmeldelser Namdalsavisa Terningkast 5

Frelsesarmeens juleplate

«Frelsesarmeens juleplate» er et voksent, befriende og helstøpt album - et album vi noterer som D.D.E.s beste utgivelse noensinne.

D.D.E. har i snart 15 år stilt opp for Frelsesarmeen på Egertorget i Oslo før jul og armeen har hatt suksess med sine juleplater siden starten med Halvdan Sivertsen i 2003. Årets juleplate fra Frelsesarmeen ble spilt inn i Kulturkirken Jakob i Oslo tidligere i høst, med Kirkelig Kulturverksteds Erik Hillestad som produsent og med Frelsesarmeens territoriale hornorkester som gode medspillere på mange av sangene.

Plata inneholder 13 låter, både tradisjonelle julesanger og fem nyskrevne D.D.E.-låter. I tillegg har de valgt å ta med «Julkortet» fra juleplata «No e D.D.E. jul igjen» fra 1999.

Albumet ble i stor grad spilt inn live i kirka, en teknikk det er lenge siden D.D.E. har praktisert. Det gjør at det hele får en umiddelbar ekthet over seg. Her skal også produsent og medarrangør Erik Hillestad ha skryt for å ha gjort en kjempejobb med å dempe lydbildet noen hakk i klassiske låter som Romjulsdrøm» og «Julekveldsvisa».

Det er befriende å høre en D.D.E.-plate fri for rai-rai-mas og å høre en Bjarne Brøndbo synge uanstrengt med en innlevelse og finfølelse som bekrefter vokalistens toppform i sitt rette sjangerelement.

Men den største honnøren skal D.D.E. og Frode Viken ha for de selvskrevne låtene, som på ingen måte står noe svakere enn de tradisjonsrike julesangene. Viken og Rolf Mokkelbosts nye «Himmel og jord møtes i en stall», «Stjerna vart tent ei julenatt» og «Men du va itj faren hans» viser at også D.D.E. kan skrive sanger med arrangement som er noe utypisk for trønderrockerne og med et dypere budskap enn hva vi har hørt tidligere. Samtidig har de det klassiske D.D.E.-preget over seg, det hele er bare så mye bedre denne gangen.

«Frelsesarmeens juleplate» signert D.D.E. er, som kanskje mange hadde fryktet, absolutt ikke en ordinær krampeaktig juleutgivelse for å utnytte folks gavmildhet i juletida, men en solid musikalsk julegave fra et av Norges mestselgende band. Blandinga av kjente og kjære og nye D.D.E.-julesanger fungerer overraskende bra, og resultatet har blitt et helhetlig vakkert og godt utført album.

Det blir litt av en utfordring for neste års artist å hoppe etter D.D.E., for «Frelsesarmeens juleplate» anno 2008 plasseres herved på en skala ikke bare midt på juletreet, men godt oppunder selveste julestjerna.

Kilde: www.namdalsavisa.no

Les mer om «Frelsesarmeens juleplate» fra D.D.E.